Vakmanschap en innovatie komen samen in productie speciale gereedschappen

Disholt Verspanende Gereedschappen en Toebehoren

Disholt uit Holten is meer dan alleen een hele goede leverancier van verspanend gereedschap. Alle geleverde gereedschappen worden namelijk ook onderhouden en indien nodig gerepareerd. En wie een frees, boor, zaag, ruimer, tap of combinatie buiten het gebruikelijke leveringsprogramma zoekt, wordt snel en adequaat bediend door de eigen gereedschapmakerij. Daar worden ‘specials’ naar klantspecificatie geproduceerd. Alle verspanende gereedschappen voor metaal, hout, en kunststof – inclusief wisselmesgereedschappen - worden door Disholt geleverd, onderhouden en desgewenst op maat gemaakt.

Klanten van Disholt profiteren van de meer dan 50 jaar ervaring die in het bedrijf aanwezig is. Dissevelt Sr. startte het bedrijf in 1966 als slijpservice en groothandel in industriële gereedschappen. Zijn zoon Carl kwam in 1984 in het bedrijf en is inmiddels sinds een aantal jaren directeur. Hij vertelt: “In de beginjaren lag de nadruk op het slijpen en onderhouden van gereedschappen. De levering van nieuwe gereedschappen vloeide hier min of meer uit voort. Door de jaren vond er echter een verschuiving plaats. Inmiddels is het professionele slijpwerk vooral een betrouwbare service aan onze klanten. De belangrijkste bedrijfsactiviteit is het echter niet meer. De groothandel heeft deze rol overgenomen, samen met een ander belangrijk specialisme: de productie en levering van gereedschappen op klantspecificatie; de zogenaamde ‘specials’.”

Specialistisch gereedschap op maat Een special wordt gemaakt wanneer standaard gereedschap niet voldoet, bijvoorbeeld op maatvoering, nauwkeurigheid, economische gronden (meerdere bewerkingen ineen, standtijd), etc. Denk aan profielfrezen, getrapte boren, boor/freescombinaties, aparte maten en vormen en hoogwaardige coatings. Dissevelt: “We kijken altijd eerst of het mogelijk is een standaard gereedschap aan te passen. Is dat niet mogelijk, dan ontwerpen en produceren we een gereedschap op maat, veelal door middel van CadCam. Eerst wordt een virtueel gereedschapontwerp gemaakt, dat indien gewenst, aan de klant wordt voorgelegd. Afhankelijk van aantallen en basismateraal, vinden eventueel voorbewerkingen plaats dmv. draaien en frezen. Na het harden of beplaten met hardmetaal of diamant worden de gereedschappen op CNC slijpmachines geslepen. Voor korte levertijden worden gereedschappen vaak uit vol hardmetaal geslepen of geërodeerd. Voor het meten van gereedschappen en beoordelen van snijkanten gebruiken we optische apparatuur, die geeft ons meer informatie en voorkomt dat een gereedschap beschadigt door mechanische meting.”

Complete onderhoudservice Sinds 1974 is Disholt gevestigd aan de Keizersweg te Holten. Onlangs werd de bedrijfsruimte daar verdubbeld. Disholt heeft momenteel 9 medewerkers. Klanten vindt de gereedschappenspecialist in de weidse regio in onder meer de metaalindustrie, meubel en interieurbouw en kunststofverwerkende industrie. Overal waar verspanende werkzaamheden plaatsvinden, kan Disholt garant staan voor goed werkende gereedschappen. Dissevelt: “Een goed gereedschap is de basis voor een eindproduct van hoogstaande kwaliteit.” Niet alleen de levering maar ook het onderhoud is perfect georganiseerd. In een straal van ruim 50 kilometer rondom Holten worden door een eigen route dienst gereedschappen gehaald bij de klanten. Na het onderhoud worden ze vervolgens weer bij de klanten bezorgd. Landelijk werken we nauw samen met een pakketdienst die dit in de vorm van retouropdrachten verzorgt. Het onderhoud kan uiteenlopen van slijpen en repareren, tot het aanbrengen van nieuw hardmetaal. Uniek in Nederland is het complete onderhoud van diamantgereedschappen. Disholt is de enige in ons land, die deze specialistische service zelf uitvoert.

Onderscheidende kracht De onderscheidende kracht van Disholt ligt volgens Dissevelt in de uitgebreide kennis op het gebied van verspanende gereedschappen, in combinatie met een zeer omvangrijk leveringsprogramma, een uitstekende service in onderhoudsslijpen en de mogelijkheid om gereedschappen naar klantwens te produceren. “Wij leveren niet alleen gereedschappen, maar krijgen ze ook terug voor onderhoud. We zien daarom wat er van gereedschappen gevergd wordt. Vanuit onze ervaring, kennis en het contact met onze klanten weten wij hoe een gereedschap het beste gemaakt en onderhouden kan worden. Daarvan profiteert de klant, want een gereedschap presteert dan niet alleen optimaal, maar heeft tevens een langere levensduur.”